Huomionarvoisia seikkoja ruokia suunniteltaessa ovat mm.:
- vaelluksen kohde ja tarkoitus: onko vaelluksen aikana esimerkiksi tarkoitus kalastaa tai muuten hankkia ruokaa luonnosta vai tuleeko kaikki ruoka tuoda mukana
- pituus; päiväretkelle tai yhden yön retkelle voi ottaa erilaista sapuskaa kuin viikon tai pitemmälle reissulle
- ruuan säilyvyys; viikonlopun reissulla on helpompi kantaa esim jonkinlaista kymälaukkua mukana rinkassa, toisin kuin viikon reissulla
- keittomahdollisuudet; retkikeitin, nuotio...
- ruokakunnan koko; yhdellä retkikeittimellä tekee sapuskaa 1-3:lle aikuiselle
- omat mieltymykset, tarpeet, allergiat yms.
Vaellukselle kannattaa ottaa mukaan ruokaa, joka ei paina paljon ja mikä on mahdollisimman ravitsevaa sekä sellaista mikä myös säilyy hyvin. Näiden lisäksi ruoan olisi myös maistuttava hyvältä. Tämä saattaa olla hieman hankala yhtälö. :)
![]() |
Ei niin tavallinen ostoslista :) |
Etenkin pidemmillä matkoilla noilla edellä mainituilla on suurempi merkitys. Mitään ylimääräistä ei kannata kantaa mukana ja toisaalta ruokaa tulee olla niin paljon, että varmasti jaksaa.
Mikä ruoka sitten täyttää kriteerit? Kuivaruokaa, johon lisätään vain vesi. Sitä se pääasiassa on, ainakin itselläni. Nykyään on paljon erilaisia vaihtoehtoja valmiista kuivaruuista. Hinnaltaan ne vaihtelevat parista eurosta kymmeneen euroon.
Valmiisiin kuivaruokiin saa omanlaista vivahdetta kun lisää mausteita oman maun mukaan. Niistä saa usein myös täyttävämpiä kun laittaa lisäksi makaronia tai riisiä sekä kuivattua jauhelihaa.
Meidän vaelluksellamme on aamupala, lounas, päivällinen ja iltapala sekä lisäksi välipaloja. Lounas on kevyempi ja nopeampi tehdä ja se yleensä tehdään jossain hyväksi havaitussa paikassa päivän vaellusmatkan aikana. Päivällinen on tukevampi ja todennäköisesti syödään vasta paikassa, missä olemme yötä, näin ollen sen tekeminen saa myös kestää vähän kauemmin. Koska päivällinen saattaa venähtää myöhään iltaan (ja olla oikeastaa illallinen toisinaan), on tärkeää, että välipaloilla saa korvattua aterian.
Laskeskelin, osittain huvin vuoksi mutta toisaalta myös tarpeeseen, miten paljon erilaisista ruuista saa kaloreita ja proteiinia. Usein vaelluksen ruuat ovat hiilihydraattivoittoisia; pastaa tai riisiä enimmäkseen sisältäviä ruokia, joista saa helposti kaloreita ja vähän proteiinia. Itselläni on nyt ollut tarkoituksena kiinnittä huomiota siihen, että saa tarpeeksi ruokaa ja että saa myös niitä proteiineja, vaikka todellakaan ei ole kyse siitä, että hiilihydraatteja pitäisi vähentää. Vaelluksella kuluu kyllä todellakin myös niitä hiilihydraatteja ja laihduttamaan sinne ei olla menossa.
![]() |
Laskelma esimerkkipäivällisen kilokalori- ja proteiinimääristä (suuntaa-antava!) |
Olen mieheni kanssa huomannut, että valmisruoka Pastaria Bolognese ei riitä meille, vaikka siinä lukee että on kaksi annosta. Se on kuitenkin meidän lempiruokaa, joten haluamme sitä lähes aina ottaa mukaan. :)
Mielestäni oli mielenkiintoista laskea kaloreita ja proteiineja. En nyt ihan noin tarkkaan kaikkia laske, mutta tuo antaa hyvän suunnan koko vaelluksen ruokia suunnitellessa. Tämä ruokien suunnittelu on ihan kivaa puuhaa ja antaa hyvää fiilistä jo ennen reissua! :)
Kun pakkaa ruuat valmiisiin annospusseihin, on reissussa helpompi tehdä ruokaa. Silloin ei tarvitse muuta kuin kaivaa rinkasta sopiva pussi ja valmistaa se. Mittaamiselta, suuremmalta suunnittelulta ja vaivalta välttyy reissussa ja siellä voi keskittya olennaisempiin asioihin. Itse käytän minigrip-pusseja, joihin voi päälle kirjoittaa ohjeita, jos haluaa.
Näissä tunnelmissa jatkan ruokien pakkaamista ja jauhelihan kuivaamista... :)