maanantai 30. tammikuuta 2017

Väriä paidassa

Oletko koskaan ajatellut, kuinka paljon väriainetta vaatteissa on? Pesetkö vaatteitasi käsin vai annatko pesukoneesi pestä ne?

Minä pesin pari paitaani käsin ja yllätyin, kuinka paljon väriainetta liukeni pesuveteen.

Pahoittelen kuvien epätarkkaisuutta. Kuvia ei ole muokattu ollenkaan. Vesi oli oikeasti noin tummaa (tai ehkä kuvissa näyttää vähemmän värjäytyneeltä kuin mitä se oli oikeasti).

Musta ja sininen paita värjäämässä pesuvettä.



Päätin pestä pari paitaani käsin. Musta paita on pitsipaita, joka on muutamaan kertaan pesty aiemminkin. Tumman sininen paita oli uusi ja ensimmäistä kertaa pesussa.

Pesuvesi mustan ja sinisen paidan pesemisen jälkeen.
Laitoin paidat veteen, jossa oli vähän pesuainetta. Hieman niitä siellä pesin ja aloin nopeasti huomata, kuinka pesuvesi tummui.

Pesuainetta oli melko vähä ja se on väritöntä.

Nostin paidat pois vedestä ja vesi oli noin tummaa. Ihan kuin vesi olisi likaista.





 No sitten pesin jo toiseen kertaan tumman sinisen paitani yksinään (sama siis kuin tuolla edellä).

Vesi värjäytyi heti tällaiseksi.













"Farkkupaita" pesussa ensimmäistä kertaa.


Pesin "farkkupaitani" ensimmäistä kertaa. Tai puuvillaahan se on oikeasti.

Tässä kuvassa ei ole pesuainetta. Halusin kokeilla onko pesuaineen laittamisella merkitystä värin liukenemiseen, ei ollut.

Vesi värjäytyi tällä paidalla hieman tuollaiseksi vihertäväksi.
Vesi värjäytyi aavistuksen vihertäväksi, ei pesuainetta.













Yleensä, kun vaatteet pesee koneessa, ei huomaa, millaista pesuvesi on. Näin käsin pestessä huomaa, kuinka vesi värjäytyy. Kyllä tuli vähän sellainen olo, että hyi. Paljon on väriainetta vaatteissa, joita käytän.


lauantai 28. tammikuuta 2017

Voihan lista!

Ostoslista, to do -lista, joululahjalista, viikkolista, työlista, muista-lista, lahjatoivelista, mitä tänään syötäisiin -lista, mitä mukaan matkalle -lista, muista aamulla -lista,  ... Kyllä, listoja voi olla monenlaisia!


Tämän kirjoituksen aihe lähti oikeastaan siitä liikkeelle, kun tajusin kirjoittavani listaa siitä, mistä aiheista pitäisi blogiin kirjoittaa (eli erilaisia juttuja on työn alla, kunhan ne ehtisi tänne kirjoittamaan valmiiksi). Kirjoitin lapulle niitä aiheita, mitä olen pyörittänyt päässäni ja miettinyt että kirjoitan kunhan tulee sen aika. Mietin, voisiko tästäkin aiheesta kirjoittaa blogiin. Kirjoitin senkin listalleni (koska muutenhan se ei olisi ollut vakavasti otettavissa...?!😃).

Esimerkkilistoja. :D

Olen sellainen, joka elää listojen kanssa. Ajatuksenani on, että kun kirjoitan paperille, niin minun ei tarvitse enää muistaa sitä. Ikään kuin voin sylkäistä ne muististani paperille ja sitten luotan siihen listaan. Toisinaan luotan listaani liiankin sokeasti. Toisaalta taas joskus käy niinkin, että en luota listaan vaan joudun vielä miettimään kaiken uudestaan, esimerkiksi pakatessa isompaa reissua varten. Eli en todellisuudessa tiedä, kuinka hyödyllisiä kaikki listani lopulta ovat...😎

Eräänä iltana, jokunen viikko sitten, nukkumaan mennessäni päässäni pyöri paljon asioita, enkä millään saanut itseäni rauhoittumaan. Mietin, mitä seuraavana päivänä tapahtuu, mitä pitää muistaa ja mitä haluaisin tehdä tulevalla viikolla ja mitä pitäisi tehdä yms. Silloin ei auttanut muu kuin ottaa kynä ja paperi sänkyyn ja kirjoittaa mielessäni pyörivät asiat ylös. Kirjoitin paperille asioita ihan siinä järjestyksessä kuin ne tuli mieleeni ja juuri niin kuin ensimmäisenä tuli kirjoitettua. En siis piitannut kirjoitusvirheistä, sanajärjestyksestä tai muista merkityksettömistä jutuista. Kirjoitin vain. Ikään kuin syljin ne sensuroimatta ulos kynän avulla. Kun sain tämän tehtyä, minulla oli helpottunut ja rentoutunut olo. Tiesin, että voin aamulla lukea kirjoittamani läpi eikä sitä tarvitse enää illalla miettiä. Nukahdin nopeasti tämän jälkeen ja nukuin hyvin.

Esimerkki ostoslista. En osaa mennä kauppaan ilman listaa siitä, mitä pitää ostaa.
Kauppaan en osaa mennä ilman ostoslistaa. Tai jos on ihan muutama tuote mitkä pitää nopeasti vain käydä ostamassa, niin kyllä minä nyt sen pystyn ilman listaa tekemään. Mutta periaatteessa lähes aina on lista. Olen huomannut että ostoslistat arkena ovat lähes samanlaisia joka kerta: salaattiaineet, kanaa, leipää, maitoa, leikkele. Eli toisaalta pitäisi jo tietää, mitä ostaa kun ostaa vain ne samat tuotteet kuin yleensäkin. 😄 Mutta mitä sitten, kun pitäisi muistaa ostaa se yksi ei niin usein ostettava tuote, esim leivinpaperi tai vaikka joku mauste? Sehän unohtuu, jos sitä ei lue listassa (tai jos listaa ei olekaan tullut kirjoitettua). 😃😉

Listoja voi kirjoittaa vaikka mistä. Tiedostan sen asian, että ihan aina se ei kannata. Välillä on hyvä harjoittaa muistiaan ja laittaa lista muistettavista asioista vain muistiin muistiin (heh!). Listojen tekeminen menettää merkityksensä kun niitä on liikaa. Toisinaan siis muistilista on hyvä asia, toisinaan taas ei.

En usko kuitenkaan olevani ainoa, joka tekee -ehkä liiankin helposti- muistilistoja itselleen (ja toisillekin tarvittaessa). Tämä on jonkinlainen tapa kontrolloida ja saada luottamus siitä, että asiat tulee hoidetuksi.



perjantai 6. tammikuuta 2017

Tuuletusta

Ihanaa kun on pakkasta ja lunta!

Olen eilen ja tänään tuulettanut tuolla raikkaassa talvi-ilmassa vaatteita ja petivaatteita. Eilen peitto ja tyynyt olivat koko päivän ulkona. Ne oli ihanan raikkaita kun niihin pääsi nukkumaan.

Tänään tuulettumassa on makuupussi ja villapaitoja. Ajattelin, että on varmaan hyvä tuo makuupussikin tuulettaa välillä. Täytynee hakea muutkin makuupussit vielä tänään tuulettumaan. :)





Ihanaa talvista päivää kaikille! :)

torstai 5. tammikuuta 2017

Tiesitkö, mistä muodostuu lyhenne WLAN?

Tietokoneen ja tietotekniikan käyttö on viime vuosina yleistynyt entisestään ja laajentunut koskemaan kaikkia ikäluokkia. Itse käytän tietokonetta tai vastaavia laitteita (tabletti, älypuhelin) lähes päivittäin. Näitä käytän niin työssä, opiskelussa kuin vapaa-ajallakin.




Tietokone ei ole enää vain nuorten tai työssäkäyvien etuoikeus, vaan lähes kaikilla on mahdollisuus tutustua tietokoneen käytön monipuolisiin mahdollisuuksiin. Siitä on hyötyä esimerkiksi pankkiasioinnissa, tiedonhaussa ja erilaisia palveluja varattaessa. Tietokoneen käytön harjoittelua varten on olemassa erilaisia oppaita ja kursseja.

Usein ajatellaan, että nuoriso oppii tietokoneen tai muun älylaitteen käytön helposti ilman apuja. Vanhemman ikäluokan taas ajatellaan tarvitsevan siihen niitä oppaita ja opetusta. Uskoakseni kuitenkin myös nuorempi ikäpolvi hyötyisi tietokoneen käytön laajemman käytön opettelusta. Tästä on omakohtaista kokemusta.

Opiskellessani ammattikorkeakoulussa jokunen vuosi takaperin, tulin huomanneeksi, että kovin harva osaa käyttää tietokonetta. Näin oli, vaikka olemme lähes sitä sukupolvea, joka on saanut olla tietokoneen kanssa tekemisisssä jo nuoresta lähtien. Lähes kaikki luulivat, että osaavat käyttää tietokonetta. Mutta sitten, kun jollain kurssilla harjoiteltiin Microsoftin ohjelmien käyttöä, monet eivät olleet niitä koskaan aikaisemmin aukaisseetkaan. Opettajat olettivat, että perusasiat ovat hallussa ja niin toiset olivat pihalla kuin lumiukot. Itselleni nuo ohjelmat olivat ainakin vähän tuttuja, koska oman kiinnostukseni myötä olin niitä hyödyntänyt jo aiemmin harrastuksissani. En todellakaan osaa tehdä erikoisempia kaavoja tms. Excelillä, mutta olen ainakin pärjännyt sillä tietotaidolla, mitä minulla on.

Excel

Tietokone on nykyään myös mainio väline ostosten tekemiseen. Internetistä löytyviä verkkokauppoja on monenlaisia ja ne ovat yhä suositumpia. Yhä useampi on todennäköisesti tilannut jotain netistä. Verkosta ostaminen on helppoa ja vaivatonta. Verkkokaupassa tuotteita voi vertailla kaikessa rauhassa ja ostosten tekeminen on toisinaan mukavaa ajanvietettä.

Verkkokauppa Klingel tarjoaa vaatteita aikuiselle naiselle ja miehelle. Sieltä löytää muodikkaita vaatteita sekä ajattomia klassikoita. Lisäksi siellä on sisustustuotteita, kenkiä, koruja sekä kodin tuotteita. Klingelin sivuilta löytyy myös toimiva opas tietokoneen käyttöön. Suora linkki sinne on tässä.

Print Screen -kuva Klingelin nettisivusta


Tämä mainitsemani opas on tarkoitettu kaikenikäisille ja siksi sieltä löytyykin hyödyllistä tietoa monipuolisesti. Oppaassa lähdetään liikkeelle hyvin yksityiskohtaisista asioista, joista hyötyy tietokonetta ensimmäistä kertaa käyttävä. Tällaisia asioita ovat muun muassa tietokoneen käynnistäminen, hiiren ja näppäimistön käyttö sekä ohjelmien käyttö. Oppaassa on tietoa myös henkilölle, jolle tietokoneen perusasiat ovat jo selvillä. Siinä opastetaan kuvien avulla muun muassa tiedostonhallintaa, digikuvien siirtämisen ja katselun perusasioita sekä internetin ja sähköpostin käyttöä. Mielenkiintoisia mutta samalla myös hyödyllistä "nippelitietoja" ovat erilaisten näppäinyhdistelmien esitteleminen oppaassa. Niitä kun oppisi käyttämään, olisi moni asia sujuvampaa itsellänikin!

Print Screen -kuva E-kirjan lataussivulta


Vastaus otsikossa mainittuun kysymykseen löytyy muun muassa tuolta oppaasta. Vastaus kuitenkin on: Wireless Local Area Network (eli suomeksi langaton lähiverkko). Tämä on muuten sellainen kysymys, mikä on tullut muutamaan kertaan vastaan Trivial Pursuitia pelatessa. :)